уторак, 24. новембар 2015.

Daredevil - prva sezona



Svi koji iole posećuju bioskopove se mogu složiti da filmovi snimljeni po stripovima trenutno predvode u borbi za gledaoce na velikim ekranima.Pre 6-7 godina to nije bio slučaj ali sada je takav  trend, niko sa sigurnošću ne može reći koliko  će to trajati, što  nije naročito bitno. Ovu filmovi su mahom superherojski, a prednjači izdavačka kuća Marvel comics. Oni su od 2008. godine pažljivo gradili svoj panteon mitskih heroja/superheroja , njihov svet se neprestano širi.Toliko se širi da je prešao i na male ekrane. Najnovija od tih serija je Daredevil.

Paklena kujna
Radnja serije se odvija u Njujorku, kao i u maltene svim filmovima i stripovima ovog žanra. Kada bi zaista tu živeli zar se nebi svi ovi superheroji   stalno međusobno saplitali i sudarali jedni o druge? Tim povodom , serija jeste smeštena u Njujork , ali ne u njegov centar negu u radničku četvrt nazvanu Paklena kujna (Hell's Kitchen). Ova serija jeste superherojska u smislu da ima maskiranog tipa  koji poseduje moći, ali je u svojoj srži krimić pa joj ovakva lokacija savršena. Đavolova kujna jeste deo šljaštećeg neonskog megalopolisa, ali je vizuelno mnogo bliža periodu 1970-80 u smislu da predstavlja staro istrošeno naselje , odraz kriminala,pesimizma i propadanja . Toliko je izražena da maltene postaje ličnost sama po sebi.Većina scena u njoj su noćne, prikazani su mračni prolazi i prljave uličice, pa i u unutrašnjosti stanova preovladava mrak.Senke igraju značajnu ulogu u formiranju prostorija i likova, dok su  boje prigušene.

Nije slučajno svetlije  sa leve strane
Glavni junak serije je slepi advokat Met Murdok (Charlie Cox), koji se tajno oblači u crni nindža kostim i obračunava sa kriminalom. To mu uspeva zahvaljujući izvanrednim izoštrenim čulima sluha,mirisa i dodira.On je tvorevina mašte Sten Lija, i kao takav nosi sve prepoznatljive odlike njegovih junaka: ima očigledan hendikep (slepilo), moći koje  potiču od radioaktivne supstance, deo je ljubavnog trougla, dva jednaki inicijali (M.M.).Zamišlen je kao tipičan kostimirani junak, vuče korene iz priče o slepom detektivu ali i iz  mitova  o slepim ratnicima (filmovi o Zatoičiju kao primer), a iz današnje perspektive , u skladu sa duhom vremena, je prikazan kao antiheroj koji se rve sa ličnim demonima iskazanim kroz  bes prema podzemlju koje mu je oduzelo oca boksera.Za njega se može reći da je oduvek naginjao ka antiherojima, makar po tome što se u  stripovima pojavio sa kostimom đavola.Tanka je linija koja ga deli od običnog osvetnika, on nju ne prelazi jer snagu pronalazi u veri.Crkva igra značajnu ulogu u njegovoj ideologiji. Dardevil svoju pravdu uglavnom sprovodi pesnicama , advokatsko ruho mu služi za pribavljanje informacija o kriminalcima.

Đavolski dobar kostim
Fogvel Nelson (Elden Henson) je Metov najbliži prijatelj , poslovni partner i sušta suprotnost.On je veliki humanista, uvek je  voljan da pomogne, nije mu mrsko da siromašnoj klijentkinji popravlja česmu.Fogvel je dopadljivi debeljuškasti  pravnik, posvećen poslu , i što je najbitnije njemu profesija ne služi kao maska iza koje se krije kostimirani avanturista.To je odavno shavtio Murdok, pa je zato insistirao da se advokatska kancelarija zove ,,Nelson i Murdok" , a ne obrnuto , kao što je ortak hteo.
Derdevilov pristup borbi protiv kriminala  je po prirodi reakcionaran, on se  pojavi gde treba i  prebija krimose ali ne uspeva da sprovede  značajne promene niti da razotkrije njihovu organizaciju .Na kraju je ipak potreban Fogvel kako bi zaista razbio organizaciju držeći se slova zakona.To ga čini istinskim herojem ove serije.

Nije sve tako sumorno
Šta je superheroj bez negativca? Poštujući pravila žanra, negativac/arheneprijatelj je neizbžan, tako da ovde to mesto zauzima Dardavilov tradicionalni protivnik (bivši Spajdermenov negativac)Vilson Fisk-Kingpin(Vincent D'Onofrio).On je  krupni, ko od brega odvaljeni, šef podzemlja sa megalomanskom vizijom o sprovođenju džentrifikacije - iseljenje siromašnog stanovništva, rušenje radničke četvrti i izgradnji  staklenih zgrada u kojima bi stanovali  buržuji. Osim toga ima sklonost ka umetnosti i za divno čudo, svedoci smo njegove ljubavne priče.Fisk je daleko odmakao od jednodimenzionalnih negativaca, tokom serije zaista odaje utisak stvarne višestrane ličnosti, jeste da je ogrezao u kriminal i ima mnogo kostura u ormaru ali nije dehumanizovan kao likovi iz  sličnih serija.
you had me at hello
Ova serija je prvenstveno krimi drama, superherojština je jasna ali u drugom planu.Serije ovog žanra najčešće potiskuju svoje sporedne likove, scenaristi uglavnom nemaju ideje šta da rade sa ,,nekostimiranom" ekipom pa ih svode na rutinsko pomaganje glavnom baji ili ih uklučiju u akciju tako što od njih načine ličnosti slične glavnom junaku. Daredevil ne pati od tih problema, njegov svet je vrlo živ i bogat, od neuravnotežene sekretarice Pejdž pa do beskompromisnog novinara Jurika.Sa takvim osobama se zaista možemo sresti, one nisu samo obični statisti ili scenska dekoracija.          Od 13 epizoda nema niti jedne  sa praznim hodom ili jednokratnim zlikovcem (villain of the week), izbog baš takvog  formata  pokazuje da  su se scenaristi ugledali na uspešne serije kao npr. Breaking Bad ili Hannibal. Koreografija je impresivna, veoma je dobro balansirana između moguće borbe  i  filmske stilizacije.Sve ovo  i grim n gritty atmosfera nalik onoj iz Milerovog Daredevil opusa je omogućilo scenaristima da prirede skoro  maksimum koji se može izvući iz adaptacije stripova ove vrste.

Ocena:


Нема коментара:

Постави коментар